Monday, 20 August 2012

Rendang Ayam Resepi Ibu

Petang semua, dekat nak raya ni mesti korang nak masak rendang kan,. Rendang ayam satu masakan sinonim dengan kita orang melayu, orang peranakan dan seluruh nusantara. Paling popular bila menjelangnya hari2 perayaan seperti hari raya. Selain ayam, daging juga amatlah sesuai dibuat rendang.  Semalam Xed buat rendang ayam cili padi, agak pedas tapi nyaman. Xed buat seringkas yang boleh, guna santan kotak saja dan Xed letak juga rempah rendang keluaran Baba's. Kalau takde anda boleh ganti dengan rempah kari (ibu Xed la yang cakap). Bahan2 wajib ada dalam rendang, semestinya serai, santan, buah keras, lengkuas, halia, kunyit dan kerisik. Untuk perasa selain garam, gula melaka juga diletakkan. Kalau siapa yang guna serbuk perasa, boleh juga dimasukkan. Selalunya rendang agak kering atau berkuah pekat. Sedap dimakan dengan nasi putih, nasi minyak, ketupat, roti dan sebagainya. Ok jomm kita lihat resipi pula...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 ekor ayam saiz besar, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
1 kotak santan (Xed guna santan MS - 200 ml)
2 keping asam gelugor
1 camca besar penuh gula melaka
3 helai daun limau purut
2 helai daun kunyit, satu disiat, satu dimayang halus
400 ml air
2 1/2 camca besar kerisik
2 camca besar rempah rendang Baba's (boleh ganti dengan rempah kari)
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
5 biji buah keras
1 genggam cili padi kampung
1 inci kunyit hidup
5 batang serai, hiris halus

CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan rempah rendang, kacau rata dan terus menumis hingga terbit minyak, guna api sederhana dan kacau selalu. Masukkan ayam dan gaul rata. Biar ayam kecut.
Tambah daun limau purut, daun kunyit yang disiat, santan dan juga air, kacau rata dan biar mendidih. Tambah kerisik, asam gelugor dan sedikit garam. Kacau lagi dan masak dengan api pecil hingga rendang pekat dan ayam masak.
Masukkan gula melaka dan tambah garam secukup rasa. Kacau dan masak sekejap lagi, terpulang pada anda nak rendang yang lebih kering atau sedikit berkuah. Masukkan daun kunyit yang dimayang halus, gaul rata dan matikan api. Boleh hidangkan.. 




Perhhhhhh... Dimakan bersama ketupat nii. memang menjilat jari nih..



Untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang resepi ini, tengoklah video ini, tp dalam bahasa omputih la.


Selamat hari raya. Berhati-hati di jalan raya dan kurangkan bermain mercun.

No comments:

Post a Comment